Corona Dentis d.o.o.00386-2-654-41-30
Jezik: Zobozdravstvena ordinacija Corona Dentis MariborZobozdravstvena ordinacija Corona Dentis Maribor
corona dentis, zobozdravstvena ambulanta, zobozdravnik, dober zobozdravnik, zobozdravnik maribor, bole─Źina v zobu, Pesnica pri Mariboru, zobobol, zobozdravstveni nasveti, zobozdravnik cenik, Corona Dentis Zobozdravstvena Ambulanta - Fiksna protetika
Storitev: Fiksna protetika

Zobozdravnik pripravi nosilec (nosilec je lahko obru┼íen zob, nazidek ali vsadek – implantat) in odtisne obstoje─Źe stanje, na osnovi katerega zobotehnik izlije delovni model, na njem pa izdela prevleko ali mosti─Źek.

Prevleke so fiksni zobni nadomestki, ki po obliki, funkciji in prete┼żno tudi barvi dajejo videz naravnih zob. Lo─Źimo ve─Ź vrst prevlek: polna kovinska prevleka, fasetirana prevleka, kovinsko – porcelanska prevleka in polnokerami─Źna prevleka.
corona_dentis_fiksna_protetika1
Prevleke se pritrdijo (cementirajo) na pripravljen nosilec in jih pacient ne more sneti.

Mosti─Źek je fiksni zobni nadomestek, ki nadome┼í─Źa enega ali ve─Ź izgubljenih zob v vmesni vrzeli in je izdelan iz nosilnih prevlek in vmesnih ─Źlenov.

Polno kerami─Źna prevleka

corona_dentis_polno_kerami─Źna_prevleka

Ta prevleka oz. mosti─Źek je trenutno najnovej┼íi in najvi┼íje kakovostno dodelan material. Tak┼ína prevleka se najbolj estetsko pribli┼ża naravnemu zobu. Nadomestek je v celoti izdelan iz visokokakovostne keramike. Nosilno ogrodje se oblikuje s sodobno CAD-CAM tehniko iz alumino-oksidne ali cirkon-oksidne keramike, na katero se natali (sintra) dentalni porcelan v naravni barvi zob.
S polno kerami─Źnimi prevlekami dose┼żemo dovr┼íen estetski videz zobnega nadomestka.

Kovinsko porcelanska prevleka

corona_dentis_kovinsko_porcelanska_prevleka

Nosilno ogrodje kovinsko-porcelanske prevleke je lahko ulito iz stelitne (kobalt – krom zlitine z ali brez niklja) ali zlato-platinske zlitine.
Kovinsko ogrodje prevleke se natali oz. sintra z dentalnim porcelanom po celi povr┼íini ogrodja, kar daje ustrezen estetski u─Źinek zobnega nadomestka.
Tako kot pri vseh ostalih prevlekah, se morajo tudi pri izdelavi kovinsko-porcelanskih prevlek dosledno upo┼ítevati skladnost griznih in drsnih stikov z zobmi nasprotnega zobnega loka (antagonistov). Te prevleke in mosti─Źki , ┼że zagotavljajo zelo visoko stopnjo estetike in trajnosti materialov.

Fasetirana prevleka

corona_dentis_fasetirana_prevleka

Nosilno ogrodje je ulito iz plemenitih dentalnih zlitin. Na sprednji vidni ploskvi ima prevleka izdelano faseto v naravni barvi zoba iz umetne smole ali kompozita.
Zaradi barvne fasete samo na vidni ploskvi prevleke, je pri odprtih ustih vidna kovinska barva, mo┼żne pa so tudi barvne spremembe faset. Zato te vrste prevlek ne ustrezajo merilom sodobne estetske stomatologije, vendar so ┼íe vedno v obsegu osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Kljub na┼ítetemu pa neopore─Źno izvedene tovrstne prevleke ali mosti─Źki, omogo─Źajo primerno fiksno proteti─Źno oskrbo zob.

Polna kovinska prevleka

corona_dentis_polna_kovinska_prevleka

Celotna prevleka je ulita iz plemenite srebro-paladijeve, zlato-paladijeve ali zlato-platinske dentalne zlitine.
Te prevleke slu┼żijo za za┼í─Źito po┼íkodovanih ali zdravljenih zob v predelu ko─Źnikov. Pogosto polno kovinske prevleke uporabljamo za sidranje parcialnih (delnih) protez. Vendar se v zadnjih letih zaradi estetike prakti─Źno ne izdelujejo ve─Ź, razen na koncu zobne vrste v primeru, ko je zelo malo prostora.

Inlay – Onlay – ┼Żlahtne kovine

corona_dentis_inlay_onlay_2

Kot re┼íitev za zamenjavo starih, dotrajanih zalivk vam je na voljo storitev, ki maksimalno ohranja va┼íe zobe. Inlaye in onlaye v─Źasih imenujemo tudi delne prevleke. Priporo─Źamo jih takrat, kadar je zob zaradi kariesa ┼że tako po┼íkodovan, da ga ni mogo─Źe natan─Źno popraviti s plombo, hkrati pa je na razpolago ┼íe dovolj zdrave zobne substance in zato ni potrebno zoba obrusiti za prevleko.

corona_dentis_Inlay_Onlay1

Inlay oz onlay je navadno izdelan iz porcelan, lahko pa ga izdelamo tudi iz kompozita ali zlata.

Nazidek

corona_dentis_zobni_nazidek2

Nazidek je fiksno-proteti─Źno koreninsko sidro v obliki obru┼íenega zobnega korena s koreninskim zati─Źem ulitim iz ustrezne kovinske zlitine, ki se cementira v predhodno strojno izoblikovan (prepariran) koreninski kanal. Izdela se na osnovi odtisa korenine zoba in prepariranega kanala.
Konfekcijski nazidek je tovarni┼íko izdelan nazidek iz kovinske zlitine ali keramike razli─Źnih dimenzij (dol┼żine in debeline) s pripadajo─Źimi enakimi svedri za preparacijo kanalov.
Nazidki slu┼żijo za sidrenje (oprijem) cementiranih prevlek in mosti─Źev.